Handige tips voor evenementen

U bevindt zich hier: Home » Handige tips voor evenementen

Voel je je niet lekker? Onwel? Of gaat het niet zo goed gaat met een van je vrienden? Aarzel niet: ga naar de EHBO.

Blaren

Draag droge veterschoenen. Zorg ook dat je schoenen aantrekt waar je makkelijk op kan lopen, waar je geen blaren van krijgt én die je bescherming bieden tegen de hobbelige grond. Geen slippers, geen hakjes. Mocht je een blaar hebben, probeer hem dicht te houden.

Drank en drugs

Dé tip is natuurlijk om niks te gebruiken. Neem je wel wat, laat je drugs dan testen en weet wat je inneemt. Zorg tijdig voor rust en afkoeling en blijf drinken, maar niet te veel: een tot twee glazen per uur en dan het liefst 1 glas water en 1 glas limo. Wat vaak gebeurt is dat mensen te snel een hogere dosering bijnemen omdat ze denken dat het niet werkt, terwijl het juist nog niet helemaal is ingewerkt. Dus geef dat pilletje de tijd. Wees altijd open en eerlijk over wat je gebruikt hebt tegen de ehbo, zodat ze je goed kunnen helpen. Vertel daarom ook aan je vrienden wat je genomen hebt. Als je drugs hebt gebruikt en dit aan de ehbo vertelt, heeft dat geen strafrechtelijke gevolgen. Niet voor jezelf en ook niet voor diegene die je naar de ehbopost brengt.

Eikenprocessierups

De haartjes van een processierups kunnen losraken en zich op je huid nestelen waardoor er irritatie en bultjes ontstaan. Voorkomen is dus beter dan genezen! Draag bedekkende kleding en neem een plastic zak mee om op te zitten. Wrijven en krabben maakt alles alleen maar erger, dus doe dat vooral niet! Zijn er toch bultjes ontstaan? Plak er plakband op om zo de haartjes van je huid af te trekken en was je kleren op zestig graden.

Kijk om je heen

Kijk altijd even waar de nooduitgangen zijn. Je weet dan welke kant je op moet als er iets gebeurt. Ook bij binnenkomst controleren waar je EHBO-post is kan later van pas komen.

Onweer

Sta je in een open veld en begint het te bliksemen? Ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Dit verkleint de kans dat je geraakt wordt en beperkt de schade wanneer de bliksem dichtbij inslaat.

Oordoppen

Om te voorkomen dat je gehoorschade oploopt is het goed om oordoppen te dragen. Kijk wel dat je de goede koopt, die tegen harde muziek kunnen.

Regen

Als de temperatuur daalt en de regen met bakken uit de lucht komt, is het belangrijk om jezelf warm te houden. Pak een poncho als het regent en zoek onderdak als je het echt koud krijgt. Af en toe een warme drank of hap helpt ook. Alcohol vreet energie, daar krijg je het dus niet warmer maar eerder kouder van.

Uitdroging/zonnesteek

Probeer minimaal twee liter vocht te drinken per dag. Kleed je luchtig en zoek schaduw op. Draag een pet of iets anders op je hoofd en span je niet té hard in. Pak af en toe rust op een schaduwplekje.

Wat kan ik doen wanneer er paniek in een mensenmassa ontstaat?

Ga niet tegen de mensenstroom in maar blijf rustig en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op. Til kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. Als er gewonden zijn en er zijn geen hulpdiensten, bel dan 112. Vertel waar je bent en wat er aan de hand is. Houd er rekening mee dat het telefoonverkeer kan uitvallen.

Zonnebrand

Houd rekening met de straling van de zon. Tussen 12.00 en 15.00 uur is deze het sterkst. Smeer onbedekte delen van je lichaam regelmatig (ongeveer elke 2 uur) in met zonnebrand. Minimaal factor 15.