Geniet van de natuur, maar pas op voor teken

 Ontspannen in de natuur doet een mens goed en Staatsbosbeheer biedt daartoe vele mogelijkheden zoals wandelen, fietsen of kamperen. Controleer uzelf en de kinderen bij thuiskomst wel even op teken. Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kan leiden tot de ziekte van Lyme. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen. Angst is niet nodig, voorzichtigheid wel.

Register to read more...

Tekenradar.nl

Op tekenradar.nl kan je zien waar de ontwikkeling van teken het actiefst is en waar dus binnenkort de meeste teken te verwachten zijn.

Verder vind je er alles over de site tekenradar.nl zelf, over de teken en over de ziekte van Lyme. Als je een tekenbeet hebt opgelopen kan je dat ook daar melden en ook meedoen aan het onderzoek. Wij vinden deze site zeker een bezoekje waard.

Europese Zorgpas

Vergeet uw Europese Zorgpas niet mee te nemen op vakantie

Op vakantie kunt u te maken krijgen met medische kosten.

In hoeverre is uw Nederlandse zorgverzekering ook in het buitenland geldig? In het buitenland bent u net zo goed verzekerd als in Nederland. Uw basisverzekering biedt namelijk werelddekking. U moet hiermee wel opletten, want dit is wel op basis van Nederlandse tarieven en voorwaarden. Het is dus mogelijk dat uw gemaakte kosten niet helemaal vergoed worden.

European Health Insurance Card (EHIC)

Sinds 1-1-2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese gezondheidskaart oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen.

Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein)Zwitserland en Australie. Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kostenloos in aanmerking komen voor een EHIC.

Als u geen risico wil lopen, is het aan te raden om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering te nemen. Er zijn landen waar de tarieven voor medische behandelingen veel hoger liggen dan in Nederland (bijvoorbeeld Zwitserland, Verenigde Staten, Canada, Australië en Zuid-Oost-Aziatische landen). Een aanvullende zorgverzekering vergoedt vaak maar tot maximaal 200% van het Nederlandse tarief. En als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland kan de zorgverzekeraar besluiten tot repatriëring. Een aanvullende reisverzekering vergoedt vaak de kostprijs ongeacht de hoogte van de tarieven.

Giftige paddenstoelen

Het is herfst! Heerlijk om een boswandeling te maken, kastanjes en blaadjes zoeken. Maar kijk uit voor giftige paddenstoelen. Sommige mensen plukken ze om te eten, wat vaak best smakelijk is.

Maar sommige soorten zijn minder onschuldig dan het lijkt. Zo kan het eten van een vliegenzwam, de bekende paddenstoel ‘rood met witte stippen’, leiden tot eventuele hallucinaties. Deze paddenstoel komt voor op zure grond onder of bij een berk en den en groeit in oktober.

De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel, één van de giftigste ter wereld. Hij heeft een geelgroene hoed, met soms een beetje bruin of wit, met donkere streepjes die vanuit het midden lopen. Deze hoed heeft witte plaatjes aan de onderzijde. De steel is wit met groenachtige strepen en heeft een witte, gestreepte ring. De knol zit soms onder de grond

Op wikipedia staat een lijst van giftige paddenstoelen

 

 

Nieuwe rugtassen

Vijf nieuwe rugtassen namens de Wedeco Intermediairs Group uit Hoogeveen.

Maandagavond 26 januari voorafgaand aan de interessante lesavond verzorgd door de heer Barkema van de huisartsenpost in Havelte, is de EHBO vereniging verrast met vijf nieuwe rugtassen. De leden waren zichtbaar blij met de overzichtelijke indeling en vooral ook met het gewicht van de tassen. Vaak lopen ze langere periodes met deze tassen op hun rug en het is dan wel fijn als ze niet al te zwaar zijn. Dit is een hele verbetering ten opzichte van de huidige rugzakken die we gebruiken.
De rugtassen zijn voorzien van verbandmateriaal en diverse andere middelen ten behoeve van de eerste hulpverlening bij ongelukken.

De tassen worden aangeboden door Webeco Intermediairs Group uit Hoogeveen.
Na een kortstondig contact via Allard van der Weide met Ester Egbrink is deze sponsoring tot stand gekomen en de vereniging is haar hier bijzonder dankbaar voor. Allard van der Weide reikte deze avond de tassen uit aan de vereniging namens de firma Webeco.
De EHBO vereniging bedankte de firma en overhandigde een bos bloemen als blijk van waardering.

Page 1 of 2

Social Media