Geniet van de natuur, maar pas op voor teken

 Ontspannen in de natuur doet een mens goed en Staatsbosbeheer biedt daartoe vele mogelijkheden zoals wandelen, fietsen of kamperen. Controleer uzelf en de kinderen bij thuiskomst wel even op teken. Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kan leiden tot de ziekte van Lyme. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen. Angst is niet nodig, voorzichtigheid wel.

Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar een deel van de teken draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet, is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

Teken komen veel voor in Nederland; niet alleen in de natuur, maar ook in bijvoorbeeld tuinen. De zachte winters van de afgelopen jaren lijken daarin een rol te spelen. De Nederlandse Vereniging van Lymepatienten en de Stichting SAAG bieden uitgebreide informatie over risicos en preventiemaatregelen.

Maar nogmaals, GEEN paniek als u gebeten bent, maar blijf de gebeten plek in de gaten houden.
Hieronder hebben wij wat informatie staan hoe om te gaan met een tekenbeet.

Grootte van de Teek: 1 tot 3 millimeter
Lievelingsplek om zich te nestelen: Knieholte, Liesholte, Hoofdhaar
Waar komen ze veel voor: Bossen, Struiken (ook in uw eigen tuin)
Symptomen direct na beet: Jeuk
Symptomen op langere termijn: Fel rode cirkel na 4 à 7 weken (onmiddellijk naar Huisarts),Gewrichtsaandoeningen, Huidaandoeningen, Ernstige neurologische klachten zoals loop- en oriëntatiestoornissen, Aangezichtsverlammingen
Kans op besmetting: 1 op de 3 teken is besmet en kan de Ziekte van Lyme veroorzaken
Medische omschrijving: Ziekte van Lyme (Borrelia bacterie)

Een teek is zelf goed te verwijderen, het best met een setje dat bij een apotheek verkrijgbaar is. Bevindt u zich veel in de natuur dan is het aan te bevelen zo"n setje aan te schaffen.

Als u een teek binnen 24 uur deskundig (laat) verwijderen en de plek ontsmet met 70% alcohol dan is de kans op besmetting met de Borrelia bacterie, welke door de tekenbeet wordt overgebracht, minder groot.

De gevolgen van besmetting door een tekenbeet zijn goed te bestrijden mits u op tijd naar de huisarts gaat. Uw huisarts kan u helpen als u direct bij het signaleren van de fel rode cirkel naar hem toe gaat. Na deze periode is er nauwelijks nog kans op genezing met alle kwalijke gevolgen van dien (Zie symptomen op langere termijn).
Komt er geen fel rode cirkel maar heeft u wel last van duizeligheid, transpireren en/of flauwtes en kunt u die niet terugvoeren op andere oorzaken raadpleeg dan ook uw huisarts.

TIP:  Draag een hoofddeksel en een shirt met lange mouwen etc., dan is de kans op een tekenbeet minimaal.
TIP:  Noteer de datum dat u gebeten bent door een teek in uw agenda en houd de plek 4 tot 7 weken in de gaten.

Als u zich aan bovenstaande regels houdt, dan is de kans op besmetting minimaal, in ieder geval kan uw huisarts u zonder blijvende schade van uw problemen afhelpen.

Meer informatie vindt u op de website www.weekvandeteek.nl

Social Media